Close

Waarom is loslaten zo moeilijk? Ego versus ziel

Heel veel mensen weten bewust of onbewust dat ze niet meer blij worden van iets: het werk, de partner, een bepaalde vriendschap, een woonplek enz. enz. Ze weten diep van binnen dat iets ze niet meer dient en toch durven ze het oude niet los te laten. Hoe vaak ik heb gehoord afgelopen maanden,  ‘wat knap dat je je baan hebt opgezegd’, ‘ik zou het niet durven’.
Of ‘eigenlijk weet ik al lang dat dit niet goed voor me is, maar ik weet ook niet wat ik dan zou moeten doen’.

 

Al een jaar lang mag ik steeds meer loslaten. Was dit makkelijk? Nee.. alles behalve..

 

Dus hoe doe je dat nou.. iets loslaten wat je niet meer dient?
Hoe weet je nu of het vanuit je ego komt of vanuit je ziel? Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen iets dat je ego niet meer wilt, of iets dat je vanuit je ziel niet meer wilt.

 

Graag vertel ik je hier meer over.
Veel mensen reageren vanuit hardheid, een onbewuste beschermlaag die ons behoedt voor het voelen van pijn. Niemand voelt graag pijn, verdriet, wanhoop, en alle negatieve emoties die we kunnen ervaren. Vaak maken we dus (onbewust) keuzes vanuit ons ego, vanuit emoties die ontstaan zijn uit oude pijnen. Een ego wilt NIET veranderen. Je ego wilt dat jij blijft doen wat je altijd al deed. Het wilt deze (schijn)veiligheid houden. Verandering is eng en wilt het per definitie niet.

 

Echter onze ziel maakt keuzes vanuit liefde, uit zachtheid voor onszelf en wilt ons (terug) leiden naar ons zielenpad. Klinkt een beetje wazig, maar we zijn allemaal met een bepaald doel naar deze aarde gekomen. We hebben allemaal ons eigen pad te bewandelen.
Belangrijk is het dus om te leren onderscheid te maken tussen ons ego en onze ziel. Maar hoe doe je dat nu?
De eerste stap is bewustwording. De antwoorden liggen ALTIJD binnen in jou. Je zult dus tijd en ruimte mogen creëren om contact te maken met jouw binnenwereld. Hoe kan ik horen wat mijn ziel zegt als ik nooit in mezelf aanwezig ben? Als ik altijd door ren en altijd druk ben met wat nog moet. Hoe kan ik nu verschil ontdekken tussen m’n ego en m’n ziel als ik niet eens wist dat er verschil was? Juist, het komt dus niet vanzelf, je mag er bewust mee aan de slag. Als je wilt! We zijn namelijk mensen en ieder mens heeft vrije keuze. Je kunt dus bewust kiezen om je oogkleppen op te houden of uit liefde voor jezelf, vanuit een ruimer perspectief te gaan waarnemen.

 

Waarom is loslaten dus zo moeilijk? Omdat je vaak in een innerlijke strijd komt tussen je ego en je ziel. Tussen dat wat daadwerkelijk goed is voor je of dat waarvan je denkt dat het goed is voor je.
Echter, hoe meer en meer je leert in contact te komen met jouw ziel, jouw verlangen, jouw gevoel, jouw intuïtie, hoe makkelijker het gaat. Je gaat ook de beloningen zien van kiezen voor jezelf vanuit liefde. Als iemand in mijn omgeving een beslissing maakt vanuit zijn ziel, niet vanuit zijn ego, zeg ik altijd ‘het universum zal je cadeautjes geven’.
Zo werkt het, als je in de flow komt van luisteren naar wat er binnen in jou gezegd wordt, krijg je beloningen.
Keer op keer.

 

Wil je hier meer van?
Triggert dit iets in jou..?

 

Like en volg mijn FB pagina ‘praktijk ComPassie’. (Stel meteen even in op ‘als eerste volgend’ als je niks wilt missen).

 

Heb je vragen of wil je er iets meer over weten? Neem vrijblijvend contact met me op via de pagina “Contact“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *